Sverige kommer, som troligen första land i världen, att införa en elektronisk valuta som påminner om kryptovalutor som Bitcoin. Vad innebär detta för dagens digitala, decentraliserade valutor?
Tillhör du de som investerat i bitcoin genom att köpa digital valuta från Bt.cx? I så fall har du kanske också hört talas om e-kronan. Inget är egentligen beslutat ännu, men en projektledare är tillsatt för att undersöka hur en elektronisk krona kan utformas.
I januari förbjöd Nordea sina anställda, som enligt TT uppgår till 31 000, att handla med kryptovalutor så som bitcoin. De som redan hade bitcoins eller annan kryptovaluta behövde inte sälja dem, men de uppmanades att göra det. Anledningen till regeln är att banken inte vill att de anställda ska hamna i en situation som är oetisk eller kriminell. Om detta skriver TT här.
E-krona, vad är det?
Samtidigt har Riksbanken aviserat att man kanske kommer att införa en elektronisk valuta, s.k. e-krona. Flera teknikföretag har lämnat in förslag på hur en sådan valuta skulle kunna fungera, skriver Computer Sweden. Sammanlagt är det 33 aktörer som inkommit med förslag, och i listan hittar vi allt ifrån Klarna till det amerikanska universitetet MIT. En fullständig förteckning över vilka som kommit med förslag hittar vi här.
I den här videon, som laddats upp på Youtube av den svenska Riksbanken, förklarar riksbankchefen Stefan Ingves vad som ligger bakom funderingarna på att införa en elektronisk valuta.
Än så länge är det inte klart om det blir någon e-krona över huvud taget. Frågan kommer, som Ingves säger i filmen, att utredas. Om den här kronan på sikt införs kommer den dock knappat att vara intressant utanför Sverige, åtminstone inte för andra än valutanördar och nationalekonomer. Bitcoin, däremot, kan komma att överta den amerikanska dollarns roll som den internationellt mest gångbara valutan.