Digitalisering

Online backup en smidig lösning på ett komplicerat problem

Den allra enklaste lösningen för backup idag är nästan alltid att göra den på nätet. Det ökar säkerheten rejält och det är relativt smidigt.

Alla har råkat ut för det någon gång, en hårdisk som gått sönder och orsakat förluster av något riktigt viktigt. Det är ju som alltid med backup att det är inte förrän man saknar den som man inser att det vore vettigt att ha. För hemmaanvändare av datorn är det dessutom något som ofta är krångligt och ställer till besvär. Det är komplicerat att ha backup-diskar eller någon annan form av lagringsmedia. Om man vill att det ska vara säkert i brand eller dyligt behöver man brandskåp och allra helst förvara diskarna någon annan stans.

Online Backup löser det problemet.

Genom att göra sin backup på nätet sparar man mycket arbete (i dubbel bemärkelse) och det är nästan alltid en billigare och säkrare lösning. Idag erbjuder de flesta antivirusföretag backuplösningar på nätet och det finns även en rad andra aktörer.

Mjukvara.se har skrivit en fyllig guide där du kan få reda på det du behöver och jämföra olika lösningar.

En av de största fördelarna att ha sin backup online är att den snabbt och enkelt flyttas till en säker plats, en plats annan än ditt hem eller ditt kontor. Det finns förstås alltid en viss risk att backupen skadas även om säkerhetsföretagen naturligtvis har högre säkerhet än gemene man. Det är inte så farligt däremot eftersom du faktiskt redan spridit riskerna, fler kopior är bättre än färre.