Kryptovalutorna i vår digitala värld

Kryptovalutorna i vår digitala värld

Kryptovalutor är digitala valutor utan statlig inblandning, det är nämligen inte staten, utan ofta ett privat företag eller en person som skapar valutan. Du kan använda dig av kryptovaluta för att betala över nätet eller i särskilda butiker som tar emot dessa nya valutor. Det finns samtidigt också en viss skepticism mot dessa valutor, om huruvida de ska och kan skattas eller om de används för att finansiera kriminella organisationer.

Bland de vanligaste kryptovalutorna idag finns Bitcoin, Iota och snart e-kronan. Den mest kända kryptovalutan är Bitcoin som introducerades 2009 och tillät handel över nätet utan en statlig instans som tidigare varit fallet med fysiska pengar eller att digitala plånböcker tidigare gått genom internetbankerna. Bitcoins struktur och uppbyggnad tillåter användarna att handla med bitcoin genom så kallade bitcoin-adresser som sparas i filer som sedan kan används för betalning över nätet. Kryptovalutans uppbyggnad garanterar att endast den anonyme ägaren har tillgång till sin digitala plånbok. En annan kryptovaluta är Iota, som fungerar ganska likt Bitcoin, men är uppbyggd på ett annat sätt som tillåter snabbare och billigare transaktioner genom scanning av produkter som har sensorer, vilket simplifierar handeln. Riksbanken har på nationell nivå dessutom föreslagit den så kallade ”E-kronan”, vilken ska vara en kryptovaluta utgiven av den svenska Riksbanken och förväntas att introduceras inom den närmaste tiden.

Fördelar med kryptovalutor

Ett stort plus med kryptovalutor är att de många gånger är mer anonyma än andra betalsätt då ägaren endast tillkännages genom sin digitala plånbok eller kryptovaluta-adresser, det går dock inte att se vem som egentligen står bakom betalningarna och till vem, om den specifika kryptovalutan är hårt krypterad det vill säga. En annan fördel är att kryptovalutorna är som namnet antyder krypterade, vilket innebär att dina pengar finns skyddade bakom en krypterad digital mur som hos vissa kryptovalutor är näst intill omöjlig att knäcka, den enda åtkomsten är lösenordet, kryptovaluta-adresserna eller appen som du använder för att få tillgång till dina tillgångar. Kryptovalutor är ofta ett säkert och anonymt sätt att handla på nätet, men är ännu inte så utbrett att det används i många dagliga butiker.