Svenskarna är slarvigast i världen

Svenskarna är slarvigast i världen

Hur bra är du på att komma ihåg att logga ut när du varit inloggad på olika sajter online? Och hur ofta byter du lösenord? Då vi svenskar är bland de sämsta i världen är chanserna stor att även du är en slarvet när det kommer till den digitala säkerheten.

Vi har tidigare talat om i tidigare inlägg om att skyddet för kända personligheter ökar och i takt med att tekniken utvecklas blir det enklare med personlarm och andra typer av skydd som gör vardagen säkrare för många människor. Vad vi dock missar är att nätanvändandet ökar och i takt med det även dess faror i form av kapningar och intrång. Intrång som kan leda till stora konsekvenser om utomstående får tillgång till kontoinformation eller kommer in på vår Facebook eller Twitter. Vad som är skrämmande är att man borde tro att vi bara blir säkrare och bättre på att hålla koll på lösenord och att logga ut men i verkligheten är det tyvärr tvärt om.

Dåliga vanor online

Svenskarna är sämst på att ta hand om sig online. Detta enligt en stor undersökning:

  • Undersökningen omfamnar 13 000 personer
  • Alla dessa från 24 olika länder
  • 39 % av de tillfrågade brukar inte logga ut från sociala medier
  • 51 % av svenskarna struntar i det
  • 30 % av de tillfrågade svenskarna uppger också att de delar sina lösenord med andra.

Det intressanta är att vi i Sverige är otroligt långt i framkant när det kommer till tekniska lösningar, men när det kommer till oss som privatpersoner så tror vi att vi är odödliga. Vår tro på att tvi är odödliga kan komma att stå oss dyrt. Vad vi måste göra för att bryta denna tråkiga trend är mycket enkelt: ta lite mer ansvar och sluta vara naiva när det kommer till onlinevärlden. Det är så att problemen och brottsligheten som finns online kommer alltid att finnas och det kommer alltid att finnas människor som söker nya vägar att bryta sig in. Därav är det bäst att vara på den säkra sidan så du inte ångrar dig om olyckan skulle vara framme.