Skydda din mobil mot intrång

Skydda din mobil mot intrång

Under sommaren är det extra farligt för våra tillhörigheter som mobiltelefoner, datorer och liknande. Dels är ditt hem tomt när du åker på semester och lockar oseriösa personer att begå inbrott, men din mobil är faktiskt extra mycket utsatt när du är på resande fot. Det finns några enkla och smidiga tips du kan använda dig av för att förhindra intrång av olika slag.

Du kan bland annat köpa mobilskal på sådana ställen som säljer mobiltillbehör för att öka säkerheten. Att använda skal till mobilen förhindrar intrång i din mobil till en viss del eftersom skalet skyddar påverkan utifrån.

Tips på att göra det svårare för tjuven

Du vet säkert redan att du inte ska använda dig av offentlig Wi-Fi, eftersom din mobil blir tillgänglig för alla som också nyttjar samma internet. Se till att alltid ha spärrnumret tillgängligt som du kan ringa om du har blivit av med mobilen så att du undviker att någon ringer dyra telefonsamtal eller surfar runt på bekostnad av dig. Du spärrar ditt mobilnummer hos din operatör. Skulle du även ha en e-legitimation på telefonen får du se till att du har möjligheten att spärra det också.

Ha koll på vilket imei-nummer du har på mobilen eftersom du måste uppge det om du ska polisanmäla att din telefon har blivit stulen. Se till att ha ett skärmlås som ser till att obehöriga inte kan nyttja din mobil utan att fråga om lov först. Har du många bilder på din mobiltelefon kan det vara en bra idé att säkerhetskopiera dina bilder. Bilder säger mer än 1 000 ord sägs det och bli av med dem vill du säkert inte råka ut för.

Använd säkra appar

Det är bra att använda appar eftersom det underlättar för dig, men det finns vissa appar som kan utnyttjas för att göra intrång i din mobil. Du kan bli bland annat utsatt för identitetsstöld, ta del av din privata bilder och liknande, så ladda bara ner appar som du litar på.

Att tänka på:

  • Sätt på ett ordentligt mobilskal
  • Undvik offentligt Wi-Fi
  • Spärra ditt mobiltelefonnummer och e-legitimation
  • Ladda bara ner appar som du litar på