Frågan är inte om utan när de första stora datorattackerna kommer att drabba världen. I juli 2010 upptäcktes trojanen Stuxnet, som angriper systemet WinCC, som har till uppgift att styra och övervaka industriprocesser. Stuxnet samlar inte bara in information om systemen det angriper, utan manipulerar också processerna.
I september 2010 meddelades från Iran att Stuxnet fanns i 30 000 datorer i landet, däribland i kärnkraftverket Bushehr. Stuxnet är komplext uppbyggt, vilket har fått malware-experter att anta att en stat med stora ekonomiska resurser står bakom trojanen. Eftersom Stuxnet är skrivet för att slå ut specifika mål, utan att förstöra någonting eller skapa uppmärksamhet på vägen mot målet, och eftersom Bushehr tycks ha varit målet, tror många att USA eller Israel står bakom viruset.
Oavsett vad man tycker om att Irans atomenergi program angrips så kan man konstatera att attacker av denna typ kommer att bli allt vanligare, och att det inte enbart är stater som kommer att utföra dem. Många hackerattacker genomfördes när internet var ungt, och även om de flesta nu vet hur man skyddar sig från virus och annat på datorn så är kunskaperna lägre när det gäller mobila enheter som har tillgång till internet och andra enheter. Av denna anledning är det viktigt att det i framtiden finns kompetent personal som kan arbeta med IT säkerhet. Sådant arbete handlar om mer avancerade uppgifter än bara att installera och uppdatera ett anti virus program. Det gäller att kunna förutse var och hur attacker kommer att ske och täppa till säkerhetshålen innan något hinner hända.