Ökade miljökrav på Apple och Samsung

Ökade miljökrav på Apple och Samsung

De båda globala elektronikföretagen Apple och Samsung jobbar med att ligga i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen. Samtidigt spelar miljöns tillstånd en alltmer avgörande roll i samtal över hela jorden, vilket inte minst leder till krav på att båda företagen ska utveckla hållbara produkter. Redan nu kan du dock spara både pengar och miljö på att laga dina elektronikprylar.

Apple och Samsung är världens två största företag inom sektorn för hemelektronik, specifikt när det gäller surfplattor och mobiltelefoner. Det gör dem till de två största konkurrenterna inom samma sektor och om man vill ha koll på det allra senaste är det först och främst dem man ska titta på. I och med att de är huvudkonkurrenter inom samma bransch skulle man lätt kunna tro att deras produktutveckling skulle löpa helt parallellt, men så är inte riktigt fallet. Av de senaste nyheterna att döma jobbar Apple just nu främst med att utveckla prenumerationstjänster för streaming, liknande Netflix. De flesta väntar förstås på en ny modell av iPhone. Samtidigt talas det från Samsungs sida friskt om deras utveckling av vikbara mobiltelefoner.

Laga ipad och tänk på miljön

Att Samsung och Apple hittills skulle ha jobbat hårt för att utveckla miljömässigt hållbar teknik vore att ta i. Mobiltelefoner och surfplattor nyttjar en mängd olika metaller och andra komponenter som påverkar miljön ganska kraftigt. Nu tar dock de miljöproblem hela jordens befolkning kollektivt står inför en alltmer central roll i debatter över hela världen vilket såklart påverkar de båda elektronikjättarna. De har bland annat fått kritik för att tillverka produkter som inte är tillräckligt enkla att laga eller ofta för dyra att laga. Men det börjar alltså i någon mån att förändras. Nu finns till exempel möjligheten att laga ipad både billigare och snabbare än vad som var möjligt för bara några år sedan. Men det är inte bara det att den elektronik vi använder varje dag måste lagas i högre utsträckning än att vi ständigt köper nytt. Det vore också bra om exempelvis våra mobiltelefoner fick ett högre andrahandsvärde än vad de har i nuläget.

Begagnad teknik är svårsåld

Just mobiltelefoner har visat sig vara onödigt svåra att sälja på andrahandsmarknaden. Det är synd inte minst med tanke på hur mycket resurser som krävs för att tillverka en mobiltelefon. Men eftersom miljön numera i stort sett är på allas läppar är det inte förvånande att också mobilbranschen hänger på. Istället för att köpa ny mobiltelefon eller surfplatta med samma frekvens som tidigare börjar det nu bli inne att reparera eller uppdatera gamla modeller i syfte att ge dem längre livslängd. Men för miljöns skull vore det också bra om andrahandsvärdet på mobiltelefoner blev högre, att de tillverkades med avsikten att de inte bara ska konsumeras upp och sen förstöras.

För att andrahandsvärdet ska bli högre krävs inte bara en förändring i konsumentledet, utan det krävs också att tillverkarna drar sitt strå till stacken och producerar mer hållbara produkter. Med tanke på att trycket från konsumenterna har ökat när det gäller detta kommer det förhoppningsvis ske i högre utsträckning framledes.