Ett batteri kan räcka längre än vad många tror

Ett batteri kan räcka längre än vad många tror

Batteriser är en n ny uppfinning som ser till att lyckas med att krama ur ett batteri upp till åtta gånger så mycket ström som den annars skulle göra. Detta endast med en liten metallbygel som man fäster på batteriet.

2467423-the-battery-on-a-white-background-it-is-isolatedHur ofta är det inte man känner att man just bytt ut en pryl med nya batterier då det är dags att byta igen. Det går alldeles för fort. Och visst, ur miljösynpunkt borde alla världens människor som har fler än ett batteri använda sig av en batteriladdare så man, när batteriet tagit slut, kunna fylla det igen. Men, ska man se både ur en större miljösynpunkt samt även en ekonomisk och mental synpunkt så bör man även addera en liten metallbygel som man fäster på sitt batteri.

Mer stör åt folket

Det är från artikeln idg.se som vi tagit del av nyheten att företaget Batteriser uppfunnit en liten smart manick som man fäster på ett batteri och som då erbjuder upp till åtta gånger så mycket ström som man är van att lyckas få ur. För när ens batteri börjar gå dåligt, finns det faktiskt mer att hämta i det – men man behöver hjälp av en metallbygel. Vad denna metallbygel gör är att den förstärker spänningen som annars försvinner för fort. Tidningen PC World skriver att man kommer att släppa dessa hylsor till storlekarna AAA upp till D. För att gå in lite mer hur det fungerar så är det som så att när ett vanligt AA batteri används så avger det en spänning. Vid fullt batteri har den en spänning på 1,5 volt, och när den sedan används så sjunker spänningen. För de allra flesta elektronikprylar slutar ett AA batteri att fungera när den kommit ner till en spänning på 1,3, men all kräm är inte slut utan det är bara 20 % av energin som blivit förbrukad. Vad metallhylsan gör är att den håller volten uppe så batteriet kan fungera ned till 0,6 volt och med det hålla betydligt längre och bli betydligt mer miljövänlig.

Denna lilla manick finns inte ännu i butikerna utan nu jobbar man på att få denna produkt finansierad via crowdfunding för att sedan förhoppningsvis komma ut i höst.

Batterier av trä

Håll i hatten! Nu skriver SR.se att framtidens batterier kan komma att vara gjorda av trä. Det är en svensk forskare som nu framställt ett batteri som kommer från ett ämne som finns i trä. Detta ämne heter lignin och kan lagra el. Man har i sin uppväxt lärt sig att metaller leder ström medan trä lagrar, nu gäller det att man får tänka om. Lyckas man nu med att skapa batterier baserade på trä är fördelarna många och stora:

  • Billigare
  • Nedbrytbara
  • Behöver ej använda sig av miljöskadliga ämnen.

Nu är denna teknik inte redo, men när den väl kommer att bli det kan man se att man går från metaller till trä. Dock är det inte inom en överskådlig framtid, så till den dagen kommer gäller batteriladdare.